RODZAJ REJESTRACJI: suplement diety
PRODUCENT: USP Zdrowie Sp. z.o.o.
ILOŚĆ: 100 kapsułek
Naturell Jod
ZASTOSOWANIE:
W trosce o zdrowie tarczycy, układu nerwowego i nie tylko* JOD w postaci JODKU POTASU ODPOWIEDNIA ZAWARTOŚĆ JODU zgodna z rekomendacjami PTGiP1 i normami NIZP-PZH2 PROSTY, CZYSTY SKŁAD3 bez zbędnych dodatków
SKŁADNIK AKTYWNY Jodek potasu NATURALNE WYPEŁNIENIE guma akacjowa (FibregumTM) naturalnego pochodzenia WEGAŃSKA KAPSUŁKA z celulozy otrzymywanej z drzew iglastych
DLACZEGO SUPLEMENTACJA JODU JEST WAŻNA? CZY SÓL JODOWANA WYSTARCZY? JOD – jak działa*? DLA KOGO? Niską podaż jodu obserwuje się niezależnie od rodzaju diety, co stanowi poważny problem zdrowia publicznego w wielu krajach, w tym także w Europie1 Tylko tyle kobiet w ciąży otrzymuje wystarczającą dawkę jodu2 Jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu* 50% JOD Przy przyjęciu aż 5 g soli jodowanej, podaż jodu wynosi jedynie ~77% zalecanego spożycia, a sól dodawana do żywności przetworzonej nie musi być i zazwyczaj nie jest jodowana4 . ! Zgodnie z zaleceniami WHO spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g/dzień5 . ! prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego synteza hormonów tarczycy prawidłowe funkcjonowanie tarczycy prawidłowy metabolizm energetyczny funkcje poznawcze zdrowa skóra Dla osób ograniczających spożycie mięsa w diecie: dla wegan, wegetarian i fleksitarian Dla kobiet: w ciąży, planujących ciążę i karmiących1-3 * Jod pomaga w: prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, układu nerwowego; utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych; zachowaniu zdrowej skóry oraz w prawidłowym metabolizmie energetycznym. 1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, Warszawa, 2020. 2. Zimmer M., et al., Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2020;5(4):170-181. 3. Karowicz-Bilińska A. i wsp., Rekomendacje PTG w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących, Ginekol. Pol. 5/2014, 85, 395-399. 4. Stoś K., prof. nadzw. NIZP-PZH | ABC Żywienia, Fakty i mity https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/sol-czy-jej-odstawienie-powoduje-niedobor-jodu/ 5. Pyka B. i wsp., Zalecenia dietetyczne dotyczące spożywania jodu – w poszukiwaniu konsensusu między kardiologami a endokrynologami. Folia Cardiologica. 14. 156-160. 10.5603/ FC.2019.0020
ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA:
Dorośli oraz kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią:
1 kapsułka dziennie po posiłku.
Połknąć, popijając szklanką wody.
Zawartość składnika
w 1 kapsułce
Jod (z jodku potasu)
150 µg (100%*)
*procent realizacji Referencyjnych Wartości Spożycia
SKŁAD:
substancja wypełniająca: guma akacjowa; hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka); jod (jodek potasu).
Przechowywanie: w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu, w temperaturze 15-25 st. Celsjusza, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Ostrzeżenie: Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników preparatu. Nie zaleca się stosowania preparatu u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia duże znaczenie ma zbilansowana i zróżnicowania dieta oraz zdrowy tryb życia.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości/alergii na którykolwiek ze składników preparatu
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy preparat niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.