Kwas foliowy – właściwości, znaczenie i skutki niedoboru
Witamina B9 została odkryta na przełomie lat 30. i 40. XX wieku. Ten związek chemiczny stanowi niezbędną substancję do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania komórek w systemie krwiotwórczym. Wpływa również na metabolizm aminokwasów. Dostępny na rynku suplement kwas foliowy bez recepty zapobiega wadom wrodzonym , a także odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego w okresie płodowym. Dlatego przyjmowanie tej cennej substancji w formie pożywienia lub tabletek jest korzystne przez kobiety w ciąży.
Niedobór witaminy B9 – wynikający z nieprawidłowej diety, zwiększonego zapotrzebowania lub problemów z wchłanialnością – może być przyczyną dolegliwości pokarmowych i niedokrwistości u osób dorosłych. Konsekwencjami deficytu kwasu foliowego mogą być również zmiany dermatologiczne, wahania nastroju oraz trudności z koncentracją.
Źródła witaminy B9
Najbogatszymi źródłami minerałów z grupy B9 są surowe lub bardzo krótko gotowane zielone warzywa (szparagi, brukselka, brokuły, jarmuż, szpinak). Duże ilości kwasu foliowego zawierają nasiona roślin strączkowych (fasola, soja, groch), owoce (maliny, kiwi) oraz orzechy (włoskie, arachidowe).
Jak uzupełnić niedobory kwasu foliowego w organizmie?
W celu uzupełnienia niedoborów witaminy B9 osoby zdrowe, a chore po konsultacji lekarskiej, mogą zastosować suplement – kwas foliowy bez recepty. Lek dostępny jest w tabletkach. W aptekach internetowych oferowana jest również witamina B9 w proszku do rozpuszczenia.