Po co witaminy i minerały dla cukrzyków?
Jakie organiczne związki chemiczne są szczególnie potrzebne diabetykom? Przy wyborze odpowiedniego suplementu warto zwrócić uwagę na to, aby znalazły się w nim zwłaszcza m.in.:
- witaminy z grupy B – które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, z racji tego, że jednym z powikłań cukrzycy jest neuropatia (uszkodzenie nerwów obwodowych),
- chrom – usprawnia procesy przemiany węglowodanowej oraz zmniejsza poziom cukru we krwi, ponadto pozwala ograniczyć uczucie głodu i ochotę na słodycze,
- kwas alfa-liponowy (ALA) – łagodzi dolegliwości bólowe pojawiające się w związku z uszkodzeniem komórek nerwowych,
- cynk – regularne przyjmowanie tego minerału pomaga w uzyskaniu niższych wartości glikemii na czczo i po posiłku. Oprócz tego redukuje on stężenie tzw. hemoglobiny glikowanej, czyli wskaźnika kluczowego dla rozpoznania choroby.
Ponadto cukrzykom zaleca się suplementację magnezu, selenu oraz witamin C, A i E o działaniu antyoksydacyjnym, czyli w celu redukcji wolnych rodników tlenowych. Odpowiednią ilość glukozy oraz obniżanie stężenia cholesterolu „złego”, a podwyższanie „dobrego” reguluje również morwa biała.
Suplementacja witamin i minerałów dla diabetyków?
Poza dodatkowym przyjmowaniem m.in. witamin i minerałów cukrzycy powinni konsultować swoją jadłospis z dietetykiem, a ich dieta musi być dostosowana do typu choroby oraz współtowarzyszących jej schorzeń. Diabetycy konieczne musza kontrolować poziomu cukru we krwi, a wyniki pomiarów przedstawić lekarzowi podczas każdej wizyty.