Rola potasu w organizmie
Pierwiastek K (z łac. kalium) to jedna z ważniejszych substancji odżywczych w organizmie. Potas w tabletkach bez recepty i dostępny w żywności odgrywa kluczową rolę w:
- utrzymaniu ciśnienia osmotycznego,
- przemianach metabolicznych białek i węglowodanów.
- normowaniu poziomu ciśnienia tętniczego,
- gospodarce kwasowo-zasadowej.
Prawidłowe stężenie kalium w organizmie ma wpływ na pracę serca, mięśni układu nerwowego. Niedostateczna podaż K lub nadmierna jego utrata prowadzi do hipokaliemii, która może dotknąć zarówno osoby dorosłej, jak i dziecka.
Źródła potasu w diecie
Duże ilości tego pierwiastka zawierają warzywa (ziemniaki, pomidory, ogórki, dynie, szpinak, pietruszka), rośliny strączkowe (fasola, groch), orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca), owoce (banany, papaja, daktyle). Wysokie i łatwo przyswajalne dawki minerału mają również nasiona zbóż, czekolada i kakao. Grupa osób, u których należy monitorować jego stężenie i ewentualnie wdrożyć do diety potas-suplement obejmuje m.in. chorych na nadciśnienie tętnicze pierwotne , leczoncyh lekami moczopędnymi oraz pacjentów podeszłym wieku.
Zmieniające się zachowania żywieniowe, w szczególności spadek udziału warzyw i owoców na rzecz konsumpcji produktów przetworzonych powodują zaburzenia w gospodarce kwasowo-zasadowej. Stosowanie diety bogatej w K lub suplementów w formie wysoko przyswajalnego potasu przynosi wymierne korzyści zdrowotne dla dorosłych i dzieci. Suplementami diety, jakimi są tabletki bez recepty można uzupełnić deficyt tego minerału.