Witamina K - budowa chemiczna i rodzaje
W przyrodzie występują dwie naturalne podgrupy minerału K:
- fitomenadion (K1) – zawiera cztery kategorie izoprenoidowe i jest syntetyzowana w roślinach,
- menachinon (K2) – występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Związki chemiczne są nierozpuszczalne w wodzie i są wrażliwe na działanie światła.
Rola witaminy K i jej źródła
Z badań medycznych wynika, że witamina K dostępna w pokarmie lub tabletkach (preparatach, suplementach, lekach) bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Substancja odgrywa również kluczową rolę w metabolizmie kości. Ponadto, jest niezbędna do syntezy pełnowartościowych białek. Niedobór może sprzyjać rozwojowi osteoporozy oraz zwiększonej częstości incydentów sercowo-naczyniowych.
Ten cenny minerał odżywczy występuje przede wszystkim w:
- zielonych warzywach (sałata, brokuły, szpinak, brukselka),
- owocach (winogrona, awokado, kiwi, śliwki)
- maśle i olejach roślinnych (sojowym, rzepakowy, z oliwek),
- produktach mleczarskich,
- ziarnach zbóż.
Oprócz żywności niedobór związków K1 i K2 może zostać uzupełniony właściwą suplementacją. Witamina K2 – lek bez recepty – dostępna jest w tabletkach. Preparaty pozwalają uzupełnić deficyt tego minerału w organizmie.
Tabletki i preparaty z witaminą K – leki i suplementy diety
Oferowana witamina K2 (tabletki, preparaty) to suplement bez recepty, który należy stosować zgodnie ze wskazaniami producenta I poradą farmaceuty . Tylko odpowiednia aplikacja dziennych zalecanych dawek będzie miała prozdrowotne efekty.