Kwasy omega 3-6-9 – gdzie występują?
Są to substancje, które naturalnie występują m.in. w:
- rybach i owocach morza,
- orzechach włoskich,
- olejach roślinnych,
- pestkach winogron, dyni oraz słonecznika,
- awokado,
- zielonych warzywach liściastych.
Biorąc pod uwagę, że jednak codzienny jadłospis rzadko kiedy jest bogaty w tego rodzaju produkty, warto uzupełniać dietę stosując suplement zawierający kwasy omega 3, 6 lub 9.
Jakie właściwości mają kwasy omega?
Do najważniejszych właściwości tych związków należą:
- udział w syntezie hormonów,
- pozytywny wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego,
- działanie przeciwzapalne,
- wsparcie w utrzymywaniu prawidłowego stężenie cholesterolu we krwi,
- normalizacja ciśnienia tętniczego,
- wspomaganie funkcji serca,
- wzmacnianie naczyń krwionośnych.
Ponadto dzięki kwasom omega 3, 6 i 9 zmniejsza się ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia oraz poprawia kondycja skóry i zwiększa odporność na infekcje. Oprócz tego ułatwiają one gojenie się ran.
Suplementacja kwasów omega 3, 6 i 9
Gdy więc stosowana dieta jest uboga w ww. składniki lub występują schorzenia związane zwłaszcza z układem krwionośnym, można sięgnąć np. po odpowiednie tabletki. Kwasy omega 3, 6 i 9 zawarte w nich wpłyną na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz pomogą w uregulowaniu prawidłowego stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, jak również w znormalizowaniu ciśnienia tętniczego.
W zależności od wybranego suplementu zażywać go można o różnej porze – najlepiej w trakcie posiłku.