Witamina D – specyfika i rodzaje
Termin ten obejmuje grupę związków chemicznych, o wzorze sumarycznym C27H43OH. Ten minerał ma dwie podstawowe formy: ergokalcyferol (D2) – który występuje w roślinnych oraz cholekacyferol (witamina D3) – powstającym w organizmach zwierzęcych w wyniku syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego.
Źródła witaminy D – jak uzupełnić niedobór?
Źródłem żywieniowym dla osób dorosłych i dzieci tej odżywczej substancji są m.in. tłuste ryby , jaja i artykuły pochodzenia mleczarskiego. Biorąc jednak pod uwagę stosunkowo niskie spożycie wśród Polaków produktów bogatych w ten minerał, podstawową rolę odgrywa synteza skórna pod wpływem słońca. W Polsce ma to miejsce od kwietnia/maja do września i również jest ograniczona, chociażby ze względu na przebywanie w ciągu dnia w pomieszczeniach zamkniętych czy używania preparatów z wysokim filtrem UV.
Niski stopień ekspozycji na słońce powoduje, że znaczna część polskiego społeczeństwa ma zatem niedobór związków D przez cały rok. W okresie jesienno-zimowym jej deficyt występuje u około 80–85% dorosłych osób. W celu uzupełnienia tego mikroelementu można wykorzystać suplementy diety – preparaty z witaminą D3 bez recepty.
Wpływ witaminy D na organizm
Substancja odgrywa istotną rolę w procesie wchłaniania wapnia w jelicie cienkim, stymulując wzrost i mineralizację kości. Jej niedobór prowadzi do krzywicy i osteoporozy. Witamina D suplement dla dorosłych i dzieci pozytywnie wpływa na układ mięśniowy, szkieletowy i odpornościowy.