RODZAJ REJESTRACJI: środek spożywczy
PRODUCENT: Flos
ILOŚĆ: 100g
Ostropest plamisty mielony, odtłuszczon
ZASTOSOWANIE:
W skład ostropestu plamistego wchodzi sylimaryna, czyli kompleks substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, które przez wielu cenione są za swoje cenne właściwości lecznicze. Sylimaryna wykazuje różnorodne działanie w organizmie:
• działa antyoksydacyjnie,
• ma właściwości przeciwzapalne,
• wykazuje działanie detoksykujące i odtruwające – stosowana jest między innymi przy zatruciu muchomorem sromotnikowym,
• działa rozkurczowo,
• ma właściwości żółciotwórcze i żółciopędne,
• wykazuje działanie spazmolityczne,
• stabilizuje błony komórkowe,
• ma działanie regeneracyjne na komórki wątrobowe i zapobiega marskości wątroby,
• hamuje wytrącanie się złogów i kamieni żółciowych,
• obniża poziom cholesterolu we krwi,
• przyczynia się do hamowania podziałów komórek nowotworowych.
Ostropest ma właściwości cenione w farmacji i medycynie, które szczególnie zawdzięcza zawartości sylimaryny, chociaż nie bez znaczenia są również zawarte w nim olejki eteryczne, sterole, witamina E czy olej bogaty w kwas linolowy, palmitynowy i oleinowy. Ostropest plamisty wykazuje działanie wspierające pracę wątroby ochronne dla jej miąższu, a także regeneracyjne dla jej komórek. Ważne jest też jego działanie detoksykacyjne, co może być pomocne przy zatruciach toksynami, lekami czy alkoholem. Właściwości lecznicze ostropestu plamistego to także regulacja cyklu menstruacyjnego oraz skrócenie czasu krwawienia menstruacyjnego. Składniki rośliny działają również przeciwzapalnie, co może być pomocne na przykład w sytuacji nasilenia zmian skórnych związanych z łuszczycą.
ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA:
Owoce ostropestu plamistego zmielone, odtłuszczone można spożywać:
a) bezpośrednio: 1 łyżeczkę produktu popijając wodą (spożywać najlepiej 30 min przed posiłkiem),
b) w postaci odwaru tzn.: 1 łyżeczkę produktu zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzewać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem 5-10 minut. Odstawić na 15 minut i przecedzić (spożywać najlepiej 30 min przed posiłkiem),
c) jako dodatek/przyprawę do potraw.
Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100 g produktu:
wartość odżywcza (energia) – 1535 kJ / 373 kcal; tłuszcz-21,94 g: w tym kwasy tłuszczowe nasycone- 4,73 g, węglowodany- 4,15g: w tym cukry- 1,88g; błonnik- 44,48g; białko- 17,45g, sól- 0,02g .
Zawartość soli wynika z naturalnie występującego sodu.
SKŁAD:
. Zmielone, odtłuszczone owoce ostropestu plamistego (Silybum marianum (L.) Gaertner) -100 %
Przechowywanie: w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu, w temperaturze 15-25 st. Celsjusza, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
Ostrzeżenie: Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników preparatu. Nie zaleca się stosowania preparatu u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dla zachowania prawidłowego stanu zdrowia duże znaczenie ma zbilansowana i zróżnicowania dieta oraz zdrowy tryb życia.
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości/alergii na którykolwiek ze składników preparatu
Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy preparat niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.