Dobrze nawilżona błona śluzowa zapewnia komfort przełykania i mówienia, a także stanowi barierę ochronną przed szkodliwymi czynnikami, dlatego tak ważna jest dbałość o utrzymanie prawidłowego stanu funkcjonowania oraz nawilżenia błony śluzowej.
Fiorda® Junior to uzupełnienie codziennej diety we wszystkich przypadkach wymagających specjalnego nawilżenia jamy ustnej i gardła. Szczególnie podczas odczuwania:
dyskomfortu spowodowanego wzmożonym oddychaniem przez usta,
drapania w gardle,
chrypki,
suchości w gardle i jamie ustnej, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Smak i kompozycja składników została opracowana szczególnie z myślą o dzieciach, ale produkt może być stosowany również przez osoby dorosłe, w tym przez diabetyków i kobiety w ciąży.
Chrypka wynika z nieprawidłowych drgań strun głosowych, które prowadzą do turbulentnego przepływu powietrza w obrębie głośni.
To dlatego brzmienie głosu ulega zmianie i staje się szorstkie i matowe. Chrypce towarzyszy przeważnie drapanie w gardle oraz uczucie suchości w jamie ustnej.
Najczęściej chrypka pojawia się w wyniku nadwyrężenia głosu. Dotyczy to nie tylko dorosłych, których wykonywany zawód wymaga częstego operowania głosem. Także u dzieci chrypka może być wynikiem nadwyrężenia strun głosowych, np. na skutek płaczu, krzyku lub choćby głośnego śpiewu.
O składnikach
Porost islandzki zawiera substancje śluzowe, które tworzą ochronną powłokę, korzystnie działając na błonę śluzową gardła, krtani i strun głosowych. Działa kojąco i łagodząco. Wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego.
Porost islandzki to nie roślina, a połączenie dwóch żyjących wspólnie organizmów – grzyba oraz glonu lub sinicy. Jest to gatunek występujący na północnej półkuli Ziemi (Azja, Europa, Ameryka), aż po rejony arktyczne. Rośnie również na bogatych w minerały ziemiach wulkanicznych Islandii i stąd wywodzi się jego angielska nazwa – Iceland moss.
Lipa łagodzi, koi podrażnienie gardła, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie strun głosowych. Wspiera naturalne siły obronne organizmu.
Lipa to duże drzewo, które można spotkać w całej Polsce nie tylko w stanie naturalnym. Często sadzona jest w przydomowych ogrodach, w parkach czy wzdłuż ulic, jako roślina ozdobna i użyteczna. Lipę spotkamy nie tylko w Europie, ale także w zachodniej Azji. Wiele z okazów występujących w Polsce objętych jest ochroną jako pomniki przyrody.
Laktoferyna to naturalne białko występujące w mleku. W organizmie człowieka występuje również w ślinie oraz łzach, a także jest ważnym składnikiem mleka karmiących matek.
Substancja żelująca – guma arabska, substancja utrzymująca wilgoć – sorbitole, substancja utrzymująca wilgoć – syrop maltitolowy, woda, wyciąg wodny z porostu islandzkiego (Cetraria Islandica L.), regulator kwasowości – kwas cytrynowy, wyciąg z kwiatostanu lipy (Tilia cordata Miller oraz Tilia platyphyllos Scopoli), koncentrat z owoców malin, naturalny aromat malinowy, laktoferyna (z mleka), substancja glazurująca – wosk Carnauba, substancja słodząca – sukraloza, sok z owoców czarnego bzu.
Produkt zawiera substancję słodzącą.
Bez dodatku cukru.
Produkt zawiera naturalnie występujące cukry.
Wyciąg wodny z porostu islandzkiego
100 mg
600 mg
Suchy wyciąg z lipy
18 mg
108 mg
Laktoferyna
6 mg
36 mg