Opis produktu
D-Vitum forte OSTEO to suplement diety przeznaczony dla dorosłych, zdrowych kobiet w wieku od 50. do 75. roku życia, w celu uzupełnienia diety w wapń oraz witaminy D3 i K2. Ma postać tabletek do ssania lub połykania o smaku cytrynowym.
Wapń jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości. Pomaga wraz z witaminą D zmniejszyć utratę minerałów kostnych u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Niska gęstość mineralna kości stanowi czynnik ryzyka w odniesieniu do osteoporotycznych złamań kości*.
Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia.
Witamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, wpływając na proces wbudowywania wapnia do struktur tkanki kostnej.
*Oświadczenie skierowane jest konkretnie do kobiet w wieku 50 lat i starszych. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania dziennie przynajmniej 1200 mg wapnia i 20 μg witaminy D ze wszystkich źródeł. Istnieje wiele czynników ryzyka osteoporotycznych złamań kości. Zmiana jednego z tych czynników ryzyka może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go.
Zastosowanie:
Preparat przeznaczony jest dla dorosłych, zdrowych kobiet w wieku od 50. do 75. roku życia, w celu uzupełnienia diety w wapń oraz witaminy D3 i K2.
Zalecane spożycie:
Dorosłe, zdrowe kobiety w wieku od 50. do 75. roku życia – 2 tabletki dziennie podczas posiłku. Tabletkę należy ssać do całkowitego rozpuszczenia lub połknąć, popijając wodą. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Dzienna porcja (2 tabletki) zawiera:
600 mg wapnia (75%), 75 µg witaminy K2 MK-7 (100%) oraz 50 µg (2000 j.m, 1000%) witaminy D3.
% referencyjnej wartości spożycia
Przechowywanie:
W temperaturze pokojowej, poniżej 25°C, w suchym i ciemnym miejscu, w zamkniętym, oryginalnym opakowaniu. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Produkt D-Vitum forte OSTEO zawiera substancje słodzące.
Skład
Węglan wapnia z muszli ostryg, substancja wiążąca: sorbitole, maltodekstryna, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, menachinon, cholekalcyferol, aromaty, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, substancja słodząca: sukraloza.