Ponieważ coraz więcej badań dowodzi, jak ważną rolę pełni mikroflora jelitowa w ochronie zdrowia całego organizmu, coraz większą uwagę zwraca się na rolę diety w utrzymaniu jej równowagi. Nie wiemy dokładnie, jaki powinien być idealny skład mikroflory jelitowej, wiemy natomiast, że im bardziej zróżnicowana i zrównoważona populacja mieszkańców jelit, tym lepiej. Spożywane przez nas produkty mają duży wpływ na utrzymanie zdrowej równowagi w jelitach.
Co to są probiotyki?
Probiotyk to żywe bakterie, które naturalnie występują w jamie ustnej, przewodzie pokarmowym, a także na powierzchni skóry. Probiotyki odpowiadają za utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej i nie pozwalają na namnażanie się tak zwanych złych bakterii czy grzybów. Najbardziej znane probiotyki to bakterie z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium.
Gdzie występują naturalne probiotyki?
Probiotyki znajdują się w wielu produktach spożywczych: kiszonych i poddanych procesowi fermentacji. Jednym z najliczniejszych szczepów bakterii probiotycznych bytujących w naszych jelitach jest Lactobacillus acidophilus, czyli bakterie kwasu mlekowego, zawarte przede wszystkim w produktach mlecznych, takich jak jogurty, kefiry i wolno dojrzewające sery. Korzystne dla zdrowia probiotyki można również czerpać z kiszonych warzyw, takich jak kiszone ogórki i kapusta. Inne źródła obejmują sfermentowane produkty sojowe, na przykład miso, „jogurty” roślinne z żywymi kulturami bakterii i napój kombucha.
Jak działają probiotyki?
Aby probiotyk – będący żywą bakterią - mógł działać potrzebuje do tego odpowiedniej porcji "paliwa" – czyli pożywienia. Pokarm taki jest również niezbędny dla namnożenia naszych własnych bakterii jelitowych, będących podstawą zdrowej mikroflory. Prebiotyki są niczym innym jak posiłkiem dla dobrych bakterii jelitowych i bakterii zawartych w probiotyku. Możemy nazwać je "lekami" na uszkodzoną mikroflorę jelitową zapobiegają lub wspomagają odbudowę uszkodzonej mikroflory jelitowej.
Co to są prebiotyki?
Prebiotyki to węglowodany z grupy oligosacharydów i polisacharydów, które stymulują i zwiększają ilość pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Do najpopularniejszych prebiotyków zalicza się inulinę, fruktooligosacharydy, laktulozę, oligosacharydy sojowe, celulozę, skrobię oporną oraz pektyny. Każdy prebiotyk ma za zadanie zwiększać wchłanianie substancji odżywczych, zwłaszcza wapnia, żelaza i magnezu, zmniejszać ryzyko pojawienia się stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym, a także stymulować układ odpornościowy do pracy zaś jelita do wydalania niepotrzebnych produktów przemiany materii.
Gdzie szukać naturalnych prebiotyków?
Prebiotyki są obecne w wielu produktach spożywczych bogatych w błonnik. Do bogatych źródeł prebiotyków należą: banany, cebula, czosnek, pory, szparagi, karczochy, pomidory, śliwki, jabłka, orzechy, soja i produkty pełnoziarniste.
Na rynku suplementów spotkać można preparaty łączone, zawierające w swym składzie zarówno probiotyk jak i prebiotyk. Połączenie takie nosi nazwę synbiotyku.
Synbiotyk - co to jest?
Według Międzynarodowego Towarzystwa Naukowego Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP) synbiotykiem nazywamy preparaty zawierające żywe mikroorganizmy i substraty selektywnie wykorzystywane przez mikroorganizmy żywiciela, które zapewniają korzyści zdrowotne gospodarzowi. Są to składniki żywności lub suplementy diety mające w swoim składzie probiotyk i prebiotyk:
Probiotyk + prebiotyk = synbiotyk
Synbiotyki stosuje się najczęściej w celu lepszego działania terapeutycznego, poprzez równoczesne dostarczenie do organizmu szczepów probiotycznych oraz prebiotyku.
Źródła:
https://www.herbalife.pl/artykuly/roznica-miedzy-probiotykami-a-prebiotykami/
https://www.lakcid.pl/antybiotykoterapia/czym-sa-probiotyki-a-czym-prebiotyki
https://zdrowegeny.pl/poradnik/probiotyk-prebiotyk-synbiotyk
https://odzywianie.wprost.pl/zywienie/10440895/prebiotyki-a-probiotyki-co-to-jest-jak-dziala-i-czym-sie-rozni-kiedy-stosowac.html